Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Diabetes en bewegen: een slimme combinatie!

Regelmatige lichaamsbeweging is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen met diabetes of prediabetes, is beweging gunstig. In deze blog vertellen we je hoe je de combinatie sporten en diabetes tot een succes maakt.

Diabetes in cijfers

Ruim één miljoen Nederlanders hebben diabetes. Dat aantal groeit elke week met duizend nieuwe gevallen. Negentig procent van hen heeft diabetes type 2, een vorm van diabetes die wordt beïnvloed door factoren zoals overgewicht, leeftijd en erfelijkheid. Diabetes is een van de meest voorkomende chronische ziekten in Nederland en kan leiden tot ernstige complicaties, zoals hart- en vaatziekten, oogproblemen, nierfalen en amputaties. Diabetes kan negatieve impact hebben op de kwaliteit van leven van mensen met diabetes en hun naasten.

Diabetes en sport

Regelmatig bewegen helpt om de bloedglucose te verlagen en de gevoeligheid voor insuline te verhogen, waardoor de insulineresistentie wordt tegengegaan. Daarnaast verbetert het ook de bloeddruk, de cholesterolwaarden, het gewicht en het welzijn van mensen met diabetes. Bovendien kan regelmatig bewegen ook het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verminderen of de diagnose uitstellen. Bewegen kan je ook helpen om gewicht te verliezen of op een gezond gewicht te blijven, wat belangrijk is bij diabetesmanagement.

Uitdagingen

Sporten en diabetes zijn goed te combineren, maar je moet wel met een aantal dingen rekening houden. Hier zijn een aantal tips om gezond en veilig te sporten met diabetes:

  • Meet je bloedsuikerspiegel voor, tijdens en na het sporten. Zo kun je zien hoe je lichaam reageert op de inspanning en of je extra koolhydraten of insuline nodig hebt.
  • Eet gezonde en voldoende koolhydraatrijke producten om genoeg energie te hebben en te houden tijdens je training. Denk bijvoorbeeld aan fruit, brood, crackers, muesli of yoghurt.
  • Stem je medicijnen of insuline af op het sporten. Je kunt je arts of diabetesverpleegkundige om advies vragen. Door het sporten wordt je lichaam namelijk gevoeliger voor insuline, waardoor je sneller een hypo kunt krijgen.
  • Neem altijd snelle suikers mee, zoals sportdrank, druivensuiker of siroop. Zo kun je een hypo snel behandelen als die toch optreedt.
  • Draag je medische gegevens altijd bij je, bijvoorbeeld in de vorm van een SOS-bandje. Zo weten anderen wat ze moeten doen als je een hypo of hyper krijgt en niet meer aanspreekbaar bent.
  • Wees voorzichtig met heel zware inspanningen, zoals duursporten. Je bloedsuiker kan daarbij namelijk plotseling extreem stijgen of dalen, en dat kan gevaarlijk zijn. Maar er zijn ook topsporters met diabetes, dus het is zeker mogelijk. Je hebt dan wel goede regulering en begeleiding nodig.
  • Doe een goede warming-up en een cooling-down om je spieren en bloedsomloop voor te bereiden en te herstellen.
  • Geniet van het sporten en het fitte gevoel dat het je geeft!
  • Zoek een sportschool waar je je op je gemak voelt en waar je goede, professionele begeleiding krijgt. Vergeet niet je je sportinstructeur te informeren over je diabetes.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe je ook met diabetes duurzame resultaten kunt behalen door slechts twee keer 35 minuten te trainen per tien dagen, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Doe dan de lidmaatschaptest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent?

Tips & tricks over jouw gezondheid in jouw mailbox

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen. Ook ontvang je automatisch een mailtje zodra wij een nieuwe blogpost online zetten!