Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Dat intermittent fasting? Is dat nou echt goed voor je?

Intermittent fasting – ook wel periodiek vasten – is hot. Maar of het werkelijk werkt, daar zijn de meningen nogal over verdeeld. In deze blog vertellen we wat intermittent fasting is, hoe het werkt en wat onze visie erop is. Spoiler: het werkt, maar alleen als jij meewerkt!

Intermittent fasting, wat is het?

Intermittent fasting noemen we in het Nederlands periodiek vasten, en dat zegt eigenlijk direct wat het is. Bij intermittent fasting eet je alleen gedurende een bepaalde tijdsperiode. Zo kun je bijvoorbeeld elke dag gedurende een periode van acht uur eten en de rest vasten. Er zijn veel verschillende schema’s voor periodiek vasten. De populairste is de 16:8-methode: je vast 16 uur op een dag en eet in een tijdsperiode van acht uur. Je eet bijvoorbeeld om 12 uur ’s middags je eerste maaltijd en om acht uur ’s avonds je laatste. Daarna eet je 16 uur niets. Je kunt er ook voor kiezen één- of tweemaal per week te vasten voor een periode van 24 aaneengesloten uren. Drinken mag wel tijdens de vastenperiode, mits je kiest voor koffie, thee, water en drankjes zonder calorieën. Zo zijn er talloze variaties mogelijk.

Intermittent fasting, wat doet het?

Intermittent fasting is een populaire methode om af te vallen. Deels komt dat simpelweg omdat je maar gedurende een korte periode eet en de kans dus groot is dat je minder calorieën binnenkrijgt, maar er is meer. Door te vasten neemt het groeihormoon toe, wat het verlies van lichaamsvet bevordert en het behoud van spiermassa bevordert. Door periodiek te vasten neemt ook de insulineresistentie af wat leidt tot betere bloedsuikerwaarden. Op Voluitlevenmetdiabetes.nl lezen we dat je lichaam tijdens de vastenperiode vet gaat verbranden in plaats van glucose en dat doordoor de bloedsuikerspiegel laag blijft, de behoefte aan insuline vermindert en de insulinegevoeligheid na verloop van tijd herstelt. Als je langer vast, gaat je lichaam ook noradrenaline aanmaken, een stresshormoon dat qua werking lijkt op adrenaline. Het brengt – na 24 uur vasten – je stofwsseling met zo’n tien procent omhoog.

Intermittent fasting, hype of feit?

Sommige mensen denken dat intermittent fasting een modegril is, maar wij geloven heilig in de positieve effecten van periodiek vasten. Behalve de voordelen die we hierboven al noemden, vermindert het ook ontstekingen en oxidatieve stress, wat een positief effect kan hebben op chronische ziekten. Het kan ook helpen als je wilt afvallen, al schuilt daar natuurlijk een addertje onder het gras. Zoals Rémon Koetje, Lifestyle coach en trainer bij Happy Bodies in Alkmaar, al eerder vertelde in zijn blog is er geen wondermiddel dat ervoor zorgt dat je afvalt. Ook intermittent fasting is geen wondermiddel. Als je bijvoorbeeld de 16:8-methode volgt en in de acht uur dat je mag eten jezelf volpropt met slagroomtaart, frikandellen en chocolademelk, dan is de kans dat je afvalt vrij klein. Als je in de tijdsperiode dat je eet de juiste voedingskeuzes maakt, lekker beweegt en zorgt dat je ’s nachts goed slaapt, dan zal periodiek vasten zeker bijdragen aan je gewichtsverlies.

Intermittent fasting, is het veilig?

Intermitterend vasten is veilig voor de meeste mensen, maar zeker niet voor iedereen. Het overslaan van maaltijden is misschien niet gewenst als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Heb je nierstenen, diabetes of andere medische problemen of twijfel je, overleg dan altijd met je huisarts voordat je begint met periodiek vasten.

Meer weten?

Benieuwd of periodiek vasten iets voor jou is of ben je nieuwsgierig hoe ook jij meer energie krijgt door twee keer 35 minuten te trainen per tien dagen, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Ook als lichamelijke klachten hebt? Doe dan de lidmaatschaptest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een melding zodra wij een nieuwe blogpost online zetten. Daarnaast krijg je gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen.