Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Van koolhydraten word je dik. Fabel of feit?

We horen het steeds vaker: koolhydraten, die kun je als sporter beter niet nemen, daar word je dik van. Geloof ons, dit is een fabel. Om af te vallen maakt het in principe niet zo veel uit wat je eet, als je energiebalans maar – licht – negatief is. In deze blog vertelt Rémon Koetje, Lifestyle coach en trainer bij Happy Bodies in Alkmaar, hoe het zit.

Oud, ziek en dik door koolhydraten

Klop ‘koolhydraatarm’ in in Google en je krijgt bijna drie miljoen resultaten. Je kunt dus op zijn minst zeggen dat het de gemoederen bezighoudt. Je wordt er sneller oud van, het veroorzaakt diabetes en als je af wilt vallen, zijn koolhydraten al helemaal uit den boze. De waarheid ligt iets genuanceerder. Dat je van koolhydraten sneller oud wordt is nooit bewezen. Van koolhydraten krijg je ook geen diabetes. Over de oorzaken van diabetes type 1 is weinig bekend, maar het ontstaan heeft waarschijnlijk te maken met aanleg. De oorzaken van diabetes 2 kunnen worden gezocht in de hoek van overgewicht, roken, ongezonde voeding en te weinig lichaamsbeweging. Op de speciale pagina’s over diabetes type 1 en diabetes type 2 van het Diabetes Fonds komt het woord ‘koolhydraten’ niet eens voor.

Kwaliteit belangrijker dan hoeveelheid

De Gezondheidsraad, het onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan voor regering en parlement, adviseert om minimaal 20 procent van onze energie uit vet te halen, minimaal tien procent uit eiwit en 40 tot 70 procent uit koolhydraten. Daar wordt uiteraard wel een kanttekening bij geplaatst: het is aan te raden voedingsmiddelen te eten waarvan is aangetoond dat voedzame ingrediënten bevatten. Het zal niemand verbazen dat voedingsmiddelen als volkoren graanproducten, peulvruchten, groente en fruit beter voor de gezondheid zijn dan producten als suiker, chips, witte rijst, koek en snoep. Dat is ook precies het advies van het Diabetes Fonds: de kwaliteit van koolhydraten is belangrijker dan de hoeveelheid.

Gezond afvallen gaat over de juiste balans

Ook als je af wil vallen gaat alles om balans. Koolhydraten zijn prima, maar eet ‘goede’ koolhydraten en zorg dat je net iets minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Kracht- en duursporters hebben wat meer eiwit nodig dan niet-sporters, maar volgens het Voedingscentrum krijg je voldoende eiwit binnen als je gezond en gevarieerd eet. Laat al die dure shakes en repen dus gerust achterwege. Bij Happy Bodies werken we met de slimme voedingsapp van VYTAL. Zo helpen we je gezond, bewust en voedzaam te eten. Behalve balans in je voeding, gaat afvallen ook om een juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Je hoeft echt niet meteen te gaan trainen voor een marathon. Matig intensief bewegen is prima. Met de Milon-cirkel train je in twee keer 35 minuten per tien dagen je hele lichaam, ook als je wat ouder bent of kwaaltjes hebt. Dat is voor iedereen vol te houden, toch?

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe jij snel en effectief resultaat kunt behalen met een gepersonaliseerd voedingsplan, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Doe dan de gratis lidmaatschaptest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent?
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een melding zodra wij een nieuwe blogpost online zetten. Daarnaast krijg je gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen.