Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Sporten tijdens een burn-out, dit is wat er gebeurt

Volgens onderzoeksorganisatie TNO hadden in 2020 maar liefst 1,2 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. Wie ooit een burn-out heeft gehad, weet hoe het voelt. Je bent intens moe, en de kleinste bezigheid kost al te veel energie. Sporten – of überhaupt bewegen – is dan vaak het laatste waar je aan denkt. Toch kan het je redden. Femke Vonk sportte zich een weg uit haar burn-out: ‘Rustig aan, dan breekt het lijntje niet, maar wel gaan. Zo kwam ik stap voor stap weer tot mezelf.’

Huilen, huilen, huilen

Iedereen die een burn-out heeft gehad, herkent dat gevoel van ‘laat mij maar met m’n hoofd onder de dekens liggen, ik doe helemaal niets vandaag’. Het was een jaar of tien geleden toen ik – gevoelsmatig van de ene dag op de andere – niets meer kon. Huilen, dat was zo’n beetje het enige dat nog wel lukte. Mijn manager en ik waren al jaren in een conflict verwikkeld, en ik had het gevoel dat ik er nooit meer uit zou komen. De bedrijfsarts stuurde me naar huis: burn-out.

Burn-out geen mentaal probleem

In eerste instantie dacht ik: heerlijk, nu kan ik hele dagen fietsen! Maar zo simpel werkte dat niet. Bij burn-out is er disbalans in je stressmechanisme. Het is dan ook geen psychisch probleem, maar een lichamelijk probleem, lezen we bijvoorbeeld op de site van CSR, expertisecentrum stress&veerkracht. De stresshormonen blijven daardoor in je bloed circuleren en dat zorgt voor schade, in je hersenen, maar ook in je lijf. Als je als een gek gaat duursporten of met gewichten gaat gooien alsof je Arnold Schwarzenegger bent, wordt dat er niet beter op. Je maakt alleen maar nog meer stresshormonen aan. Logisch dat voor mij een half uur fietsen voelde alsof ik de Tour de France had volbracht.

Rust zal u redden

Als je een burn-out hebt, herstel je minder snel. Dat wil niet zeggen dat je niet moet bewegen, integendeel, maar wel dat je rekening moet houden met je herstelvermogen. Ik verving het fietsen voor een rustig stukje wandelen. Twintig minuutjes was in het begin meer dan genoeg. Even van de wind – of desnoods de regen – genieten in het park en dan weer lekker naar huis. Eenmaal thuis is het belangrijk je stresshormonen tot kalmte te manen. Even lekker plat en heel bewust proberen te ontspannen, om weer goed te herstellen. Zo bouwde ik dat heel langzaam uit tot een uurtje rustig wandelen.

Slechts 35 minuten sporten

Kan je op een gegeven moment lekker een uurtje wandelen, dan is het tijd voor de voorzichtige volgende stap. De sportschool. Eén probleem, ik háát sportscholen. Zwetende mannen met zo’n powerlifting belt, die spiegels, keiharde muziek en trainers die je opjutten. Het was al nooit mijn favoriete plek, maar met zo’n overprikkeld hoofd en lijf… Geef mijn portie maar aan Fikkie. Gelukkig is Happy Bodies anders. Een rustig muziekje, een gemoedelijke sfeer en persoonlijke begeleiding door kundige coaches die ook weten hoe je met een burn-out moet omgaan. En natuurlijk de Milon-cirkel: een volautomatische cirkel met fitnesstoestellen waarop je in 35 minuten je hele lijf traint. Je hoeft nergens over na te denken, gewoon even een half uurtje aan je lijf werken. Zo bouw je je herstelvermogen langzaam weer op.

Sterren van de hemel

Het heeft echt wel een jaar geduurd voor ik mezelf weer een beetje herkende. Inmiddels is mijn herstelvermogen weer wat het was en fiets ik de sterren van de hemel. Het fijne is dat de Milon-cirkel met je mee ‘groeit’. Als je sterker en fitter wordt, past de Milon zich daaraan aan. Zo blijf je vooruitgang boeken.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe ook jij meer energie krijgt door twee keer 35 minuten te trainen per tien dagen, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Ook als lichamelijke klachten hebt? Doe dan de lidmaatschaptest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent?

 

Tips & tricks over jouw gezondheid in jouw mailbox

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen. Ook ontvang je automatisch een mailtje zodra wij een nieuwe blogpost online zetten!