Niet aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen die na de geboorte is ontstaan. Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongeluk, een hersentumor of herseninfarct, of een hartstilstand. Alleen al in Nederland worden jaarlijks maar liefst 140.000 mensen getroffen door een vorm hersenletsel. De klachten zijn voor iedereen uniek en variëren van licht tot heel ingrijpend. Wil je nog bewegen – en ben je daar nog toe in staat –, maar ben je onzeker over wat wel en niet mogelijk is? In deze blog vertellen we je hoe sportief bewegen je kan helpen je gezondheid te verbeteren.
Sportief bewegen na hersenletsel
Het kan best spannend zijn om na hersenletsel – weer – sportief te gaan bewegen. Toch is het een goed idee. Regelmatig bewegen heeft namelijk veel voordelen voor je gezondheid. Je verbetert je conditie, maakt je spieren sterker en het helpt je lekkerder in je vel te voelen.
Geschikte bewegingsactiviteiten
Er zijn diverse bewegingsactiviteiten die geschikt kunnen zijn na hersenletsel. Denk aan wandelen, fietsen en zwemmen, maar ook specifieke oefeningen gericht op balans, coördinatie en kracht. Dat kun je natuurlijk alleen doen, maar ook in een groep. Bewegen in groepsverband brengt niet alleen fysieke voordelen met zich mee, maar ook sociale voordelen. Door samen met anderen te bewegen, kun je nieuwe vrienden maken en ervaringen delen. Ook het uitwisselen van tips en ideeën met lotgenoten kan heel inspirerend zijn.
Tips voor sporten en bewegen na een beroerte (CVA)
Als je na hersenletsel wilt blijven sporten en bewegen, zijn er een paar belangrijke tips om in gedachten te houden. Kies activiteiten die je leuk vindt en die passen bij je mogelijkheden. Bouw de duur, intensiteit en frequentie geleidelijk op om overbelasting te voorkomen. Probeer op meer dagen in de week actief te zijn en las af en toe een rustdag in.
Hersenletsel in de praktijk
Femke (56 jaar), kreeg twee jaar geleden een zwaar herseninfarct: ‘Ik was in topconditie, had net een maand voor mijn infarct dikke complimenten gekregen van de sportmedische arts. Toch kreeg ik een herseninfarct. Ik mocht na drie dagen ziekenhuis al naar huis. ‘Zonder restverschijnselen’ stond er op de ontslagbrief. Dat viel in de praktijk toch wat tegen. Aan de aangedane (linker-)kant had ik veel krachtverlies en ik heb sindsdien aan die kant een klapvoet. Dankzij persoonlijke begeleiding en een aangepaste training, heb ik nu weer aan beide kanten evenveel kracht en mijn voet functioneert stukken beter. Toch heb ik nog steeds een voorkeur voor fietsen. Hardlopen gaat me waarschijnlijk nooit meer lukken, maar dankzij mijn sportieve levensstijl voel ik me weer superfit.’
Persoonlijke begeleiding en aangepaste training
Bij Happy Bodies begrijpen we dat persoonlijke begeleiding en aangepaste training essentieel kunnen zijn als je te maken hebt met hersenletsel. Dankzij ons unieke concept kan iedereen bij ons trainen. De innovatieve Milon-cirkel helpt je veilig en efficiënt te bewegen en je spieren te versterken en onze coaches hebben allemaal een uitgebreide opleiding gevolgd en hebben jarenlange ervaring in het vak. Zij kunnen je adviseren over welke bewegingen het meest geschikt voor je zijn en waar je op moet letten tijdens activiteiten. Samen met jou zorgen ze ervoor dat je weer met plezier kunt bewegen en dat je gezondheid verbetert.
Meer weten?
Nieuwsgierig hoe jij duurzame resultaten kunt behalen door slechts twee keer 35 minuten te trainen per tien dagen, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Ook als je lichamelijke klachten hebt? Doe dan de lidmaatschaptest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent?
Tips & tricks over jouw gezondheid in jouw mailbox
Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen. Ook ontvang je automatisch een mailtje zodra wij een nieuwe blogpost online zetten!