Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Gezond en vitaal oud worden, zo doe je dat

We worden steeds ouder met z’n allen. Het aantal mensen van honderd jaar en ouder zal tussen nu en 2040 bijna verviervoudigen. Maar hoe ouder we worden, hoe groter de kans op allerlei welvaartsziekten. In deze blog vertellen we wat je kunt doen om gezond en vitaal oud te worden.

Ziektelast

Onze levensverwachting stijgt. Werden we in 2015 gemiddeld 81,5 jaar, in 2040 is dat bijna 86 jaar. Tegelijkertijd neemt het aantal chronische aandoeningen toe. Net als in 2015 komen in 2040 nek- en rugklachten, artrose en diabetes het meeste voor. Kanker, hart- en vaatziekten en psychische stoornissen veroorzaken de meeste ziektelast. Gelukkig kunnen we zelf heel wat doen om wél gezond oud te worden.

Nek- en rugklachten

Bij nek- en rugklachten ben je snel geneigd de pijnlijke gebieden te ontzien. Maar vergis je niet, door veel te zitten worden de klachten daardoor alleen maar erger. Rustig wandelen is altijd goed om je klachten te verminderen. Maar ook door de juiste oefeningen te doen – op de juiste intensiteit – kun je je nek- en rugspieren versterken. Daardoor nemen je klachten af. Begin vooral rustig en zoek begeleiding. Stretchoefeningen dragen ook bij. Zo hou je je spieren sterk en soepel.

Artrose

Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk. Artrose wordt onterecht vaak geassocieerd met slijtage van de gewrichten. Mensen zijn daardoor snel geneigd de gewrichten te ontzien. Echter, om de klachten te verminderen is het juist belangrijk in beweging te blijven. Zo hou je de gewrichten soepel en voorkom je dat de klachten terugkomen of verergeren. Bovendien ondersteunen geoefende spieren je gewrichten.

Diabetes

Diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Diabetes 1 is een auto-immuunziekte en die vorm van diabetes is niet te voorkomen. Het risico op de meest voorkomende vorm van diabetes, diabetes type 2, kun je tot de helft verkleinen door genoeg te bewegen, verstandig te eten, niet te roken en overgewicht te voorkomen.

Kanker

Soms spelen je genen een rol bij het krijgen van kanker, zo lezen we op de site van KWF. Soms is het een kwestie van enorme pech. Ook op zaken als luchtvervuiling heb je weinig invloed. Maar door niet te roken, voorzichtig te zijn met zon, verstandig te eten en voldoende te bewegen, kun je de kans op kanker wel verkleinen.

Hart- en vaatziekten

Het begint bijna saai te worden, maar ook de kans op hart- en vaatziekten kun je verkleinen door gezond te leven. Door gezond te eten, voldoende te bewegen en regelmatig te ontspannen koester je je hart en vaten.

Psychische klachten

Ook psychische klachten, zoals depressiviteit en angstgevoelens, kunnen verminderen door regelmatig te bewegen, zo blijkt uit een onderzoek dat het Mulier Instituut heeft uitgevoerd met steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De meeste winst behaal je met matig- tot intensieve activiteit, als je hartslag stijgt en je ademhaling versnelt, maar je nog wel kunt praten.

Hoeveel bewegen?

De boodschap mag helder zijn: bewegen is goed. Maar hoeveel moet je nu precies bewegen? De beweegrichtlijnen geven een mooie indicatie. Maar je hoeft echt niet meteen uit die bank te komen om als een gek aan het sporten te gaan. Neem kleine stapjes, dat beklijft het best. Met de Milon-cirkel train je in twee keer 35 minuten per tien dagen je hele lichaam. Pak daarnaast eens de trap en de fiets of maak een lekkere wandeling, dan ben je goed op weg!

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe je aan je lijf kunt werken in twee keer 35 minuten per tien dagen, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Ook als lichamelijke klachten hebt? Doe dan de lidmaatschaptest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent?
 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een melding zodra wij een nieuwe blogpost online zetten. Daarnaast krijg je gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen.