Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Feit of fabel? Alleen cardio is genoeg om af te vallen

Cardio-oefeningen zijn oefeningen die de hartslag verhogen en helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, denk aan hardlopen, fietsen, zwemmen, roeien of springen op een trampoline. Cardio heeft heel veel voordelen, en het zal je zeker helpen calorieën te verbranden, maar wie af wil vallen moet meer doen dan alleen cardio. In deze blog leggen we uit waarom.

Hart en longen trainen

Het woord “cardio” komt van het Griekse woord “kardia”, wat “hart” betekent. Cardio-oefeningen zijn dus oefeningen die je hart en longen trainen om efficiënter te werken. Dit kan bijvoorbeeld lopen, fietsen of zwemmen zijn. Het helpt je om calorieën te verbranden, het hart- en longsysteem te versterken en het risico op bepaalde gezondheidsproblemen te verminderen, zoals hartaandoeningen en diabetes.

Het gaat om de negatieve energiebalans

Als je wilt afvallen, gaat het niet alleen om het aantal calorieën dat je verbrandt tijdens de training. Het gaat erom hoeveel calorieën je totaal verbrandt op een dag, en hoeveel je binnenkrijgt. Als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt, zul je afvallen: een zogenaamde negatieve energiebalans. Als je cardio doet, verbrand je calorieën, dat is een ding dat zeker is. Maar wie denkt af te kunnen vallen door alleen cardio-oefeningen te doen, komt hoogstwaarschijnlijk bedrogen uit. Een fikse wandeling of een lange fietstocht zorgt er ook voor dat je meer honger krijgt. En het aantal calorieën dat je verbrandt door cardiotraining wordt gemakkelijk overschat. Iemand van zestig kilo verbrandt met een half uur hardlopen ongeveer 400 kilocalorieën, maar één Chai Tea Latte van Starbucks bevat al snel 255 kilocalorieën. Tel daar een brownie bij op – want je hebt zo goed je best gedaan – dan zit je in totaal al op de 630 kilocalorieën. Als je dus niet ook je voedingspatroon aanpast, is de kans klein dat je zult afvallen.

Profiteer van de afterburn van krachttraining

Als je je cardio-oefeningen en een passend voedingsschema bovendien combineert met krachttraining, dan is de kans op succes het grootst. Om spieren in stand te houden, is energie nodig. Hoe meer spieren, hoe meer energie er moet worden verbrand en hoe hoger je stofwisseling. Dat gebeurt niet alleen tijdens de training, maar ook erna. Dit afterburn-effect zorgt ervoor dat je lichaam tot enkele uren nadat het tot rust is gekomen meer calorieën consumeert. Een kilo spier verbrandt zo’n 12 kilocalorieën, vetmassa slechts 4. Elke kilo spier die je lichaam erbij krijgt, levert je zeventig tot honderd kilocalorieën op per dag. Een gespierd lichaam werkt in rust harder, kortom, een betere verbranding, óók in rust.

Zorg voor de juiste combinatie

Dus als je wilt afvallen, is het belangrijk om een evenwichtige mix te hebben van cardio- en krachttraining, samen met een gezond en gebalanceerd voedingspatroon. Ingewikkeld? Door te trainen met de Milon-cirkel train je maandelijks in zes trainingen van 35 minuten je hele lijf traint. Zo weet je zeker dat je profiteert van de perfecte combinatie tussen kracht en cardio. Dankzij de begeleiding van je eigen personal lifestylecoach weet je zeker dat je duurzaam afvalt, zonder te jojoën.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe ook jij meer energie krijgt door twee keer 35 minuten te trainen per tien dagen, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Ook als lichamelijke klachten hebt? Doe dan de lidmaatschaptest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent? 

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een melding zodra wij een nieuwe blogpost online zetten. Daarnaast krijg je gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen.