Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Van goed slapen val je af

Van goed slapen val je af

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat voldoende slaap belangrijk is voor je gezondheid. Maar wist je dat goed slapen ook een directe invloed kan hebben op gewichtsverlies? In deze blog vertelt Rémon Koetje, Lifestyle coach en trainer bij Happy Bodies, waarom voldoende slaap cruciaal is en hoe het kan bijdragen aan het behalen van je gewichtsdoelen. Slapend rijk worden, daar kunnen we je niet mee helpen, maar slapend afvallen lijkt ons een goede tweede.

Slaaptekort en gewichtstoename

Het is een feit dat slaaptekort verband houdt met gewichtstoename. Wanneer je onvoldoende slaapt, kunnen hormonale veranderingen optreden die je eetlust en stofwisseling beïnvloeden. Het hormoon ghreline, dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van eetlust, neemt toe, terwijl het hormoon leptine, dat gevoelens van verzadiging reguleert, afneemt. Hierdoor kun je meer honger ervaren en minder snel het signaal krijgen dat je genoeg gegeten hebt. Dit kan leiden tot overeten en uiteindelijk gewichtstoename.

Slaap en calorieverbranding

Goed slapen heeft niet alleen invloed op je eetlust, maar ook op je calorieverbranding. Tijdens de slaap herstelt je lichaam en worden belangrijke processen in gang gezet, zoals de reparatie en groei van spierweefsel. Spieren verbranden meer calorieën dan vet, zelfs in rust. Dit is het beroemde afterburn-effect. Door voldoende slaap te pakken, geef je je lichaam de tijd om optimaal te herstellen en je spiermassa te behouden of op te bouwen. Dit kan bijdragen aan een verhoogde calorieverbranding en gewichtsverlies op de lange termijn.

Slaap en hormonale balans

Een goede nachtrust is ook essentieel voor het behouden van een gezonde hormonale balans. Hormonen zoals insuline, cortisol en groeihormoon spelen allemaal een rol in de stofwisseling en vetopslag. Bij slaaptekort kan de balans van deze hormonen verstoord raken, wat kan leiden tot een verminderde gevoeligheid voor insuline – wat op zijn beurt weer gewichtstoename kan bevorderen – en een verhoogde cortisolproductie – wat weer kan bijdragen aan het gevaarlijke buikvet. Door voldoende te slapen, kun je de hormonale balans in je lichaam bevorderen en je gewichtsverliesdoelen ondersteunen.

Neem je slaapgewoonten serieus

Nu je weet dat goed slapen een essentiële factor is voor gewichtsverlies, is het tijd om je slaapgewoonten serieus te nemen. Zorg voor een consistente slaaproutine, creëer een slaapvriendelijke omgeving en vermijd stimulerende activiteiten vlak voor het slapengaan. Gun jezelf de rust die je nodig hebt en ervaar de positieve effecten van voldoende slaap. Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan goede slaapgewoonten door de slaapkwaliteit te verbeteren, stress te verminderen en je dag- en nachtritme te reguleren. Plan je trainingssessies niet te kort voor het slapengaan, zodat je lichaam voldoende tijd heeft om nog even af te koelen en te ontspannen.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe jij duurzame resultaten kunt behalen door slechts twee keer 35 minuten te trainen per tien dagen, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Ook als lichamelijke klachten hebt? Doe dan de lidmaatschapstest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent?

Tips & tricks over jouw gezondheid in jouw mailbox

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen. Ook ontvang je automatisch een mailtje zodra wij een nieuwe blogpost online zetten!