Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Hoe meer je zweet, hoe meer vet je verbrandt. Feit of fabel?

Sommige mensen denken dat hoe meer je zweet, hoe meer calorieën je verbrandt. Natuurlijk ziet het er heel indrukwekkend uit, zo’n zwetend lijf in de sportschool. Maar wat je ziet, is slechts vocht dat het lichaam afgeeft om te zorgen dat het niet oververhit raakt. Het zegt niets – echt helemaal niets – over het aantal (extra) calorieën dat je verbrandt. In deze blog vertellen we je hoe dat zit.

Zweet is een afvalproduct

Zweet is een afvalproduct. Het is vocht dat onze zweetklieren uitscheiden op het moment dat ons lichaam warm wordt. Het is geen enkele indicatie van het aantal calorieën of de hoeveelheid vet die je op dat moment verbrandt. Natuurlijk is de kans groot dat je tijdens een lichamelijke inspanning gaat zweten, en op dat moment verbrand je ongetwijfeld ook calorieën en vet. Maar een bezoekje aan de sauna is net zo goed een garantie voor een flinke zweetsessie, zonder dat je dan één enkele extra calorie verbrandt. Bovendien zweet de één al als bij een flink stuk wandelen en de ander pas na het beklimmen van een fikse berg.

Fabel

Het is dus een fabel dat hoe meer je zweet, hoe meer vet je verbrandt. Zweet is een vloeistof die de huid afscheidt als een manier om het lichaam te koelen tijdens het sporten of andere fysieke activiteiten. Het bevat vocht, zouten en elektrolyten, maar het bevat geen vet. Als je gewicht wil kwijtraken, hoef je je dan ook niet druk te maken over het feit of je zweet of niet. We schreven al eerder: het gaat om de negatieve energiebalans. Pas als je meer calorieën verbrandt dan je tot je neemt, zal dat leiden tot gewichtsverlies en vetverbranding. Het is dus beter om je te concentreren op hoeveel calorieën je verbrandt in plaats van hoeveel je zweet.

Hoe kan de Milon-cirkel je helpen vet te verbranden?

Het verbranden van vet tijdens het sporten is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het intensiteitsniveau van de oefening, de duur van de oefening en de samenstelling van je voeding. Het is belangrijker om te zorgen voor een gezonde balans tussen voeding en beweging en om een regelmatig oefenprogramma te volgen om vet te verbranden. De Milon-cirkel helpt je om je spieren te versterken en het uithoudingsvermogen te verhogen. Die spieren zorgen weer voor een hogere stofwisseling, een beter uithoudingsvermogen zorgt ervoor dat je vol energie de dag doorkomt. Of je daarbij zweetpareltjes vertoont, dat doet er niet zo veel toe.

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe ook jij meer energie krijgt door twee keer 35 minuten te trainen per tien dagen, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Ook als lichamelijke klachten hebt? Doe dan de lidmaatschaptest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent?

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een melding zodra wij een nieuwe blogpost online zetten. Daarnaast krijg je gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen.