Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Gelukkiger leven? De kracht van serotonine

Gelukkiger leven? De kracht van serotonine

Steeds meer mensen hebben last van stressgerelateerde klachten, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Dat is op zich ook niet heel vreemd. De wereld lijkt steeds sneller te draaien en zie die ratrace maar eens het hoofd te bieden. Maar wat als we je vertellen dat je de sleutel tot geluk letterlijk binnenin je draagt? In deze blog vertelt Rémon Koetje, Lifestyle coach en trainer bij Happy Bodies, hoe het gelukshormoon serotonine je mentale welzijn beïnvloedt en hoe je je serotonineniveau kunt verhogen.

Wat is serotonine eigenlijk?

Serotonine is een neurotransmitter – een soort boodschapper – die een grote rol speelt bij verschillende lichaamsfuncties. Denk daarbij aan de regulatie van je stemming, slaap, eetlust, spijsvertering en zelfs je libido. Meer dan 90 procent van je serotonine wordt geproduceerd in je maagdarmstelsel en het is medebepalend voor hoe je je dagelijks voelt.

Hoe serotonine je stemming beïnvloedt

Een optimaal niveau van serotonine in je lichaam zorgt dat je je kalmer, gelukkiger en emotioneel stabieler voelt. Lage niveaus worden vaak geassocieerd met depressie, angst en andere stemmingstoornissen. Natuurlijk is serotonine geen magisch toverstafje voor instant vrolijkheid, maar het onderhouden van gezonde serotonineniveaus kan zeker helpen je mentale gezondheid een boost te geven.

Natuurlijke manieren om je serotonine te boosten

Natuurlijk kun je kiezen voor supplementen die in de hersenen worden omgezet in serotonine, maar er gaat niets boven natuurlijke manieren om je serotonineniveau op te krikken. Beweging is zo’n mooie serotoninebooster. Regelmatige fysieke activiteit, vooral aerobe oefeningen zoals wandelen, hardlopen en fietsen, maar ook krachttraining, stimuleren je brein om meer van dit gelukshormoon aan te maken. Zelfs dagelijkse wandelingen kunnen al een groot verschil maken in hoe je je voelt.

De invloed van voeding op je serotonineniveaus

Wat je eet, kan ook je serotoninepeil beïnvloeden. Voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan, een essentieel aminozuur, zijn geweldig voor het stimuleren van serotonineproductie. Denk aan voedsel zoals zalm, kip, eieren, spinazie en zaden. Zorg ook voor een evenwichtige inname van koolhydraten en eiwitten, omdat dit helpt bij de absorptie van tryptofaan in je hersenen.

Zorg voor voldoende zonlicht

Serotonine neemt toe met de hoeveelheid blootstelling aan daglicht. Daarom voelen veel mensen zich somberder tijdens de wintermaanden. Probeer elke dag wat tijd buiten door te brengen, zelfs als het bewolkt is, om je natuurlijke serotoninepeil te verhogen en je stemming te verbeteren.

In het kort

Hoewel het verhogen van je serotonineniveaus niet alle problemen zal oplossen, kan het zeker helpen je algehele welzijn te verbeteren. Door te focussen op een gezonde levensstijl, goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging, kun je een stabieler, gelukkiger leven leiden.

Meer weten?

Wil je graag aan de slag met een trainingsroutine die efficiënt en effectief is? Nieuwsgierig hoe ook jij meer energie krijgt door twee keer 35 minuten te trainen per tien dagen, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Ook als je lichamelijke klachten hebt? Doe dan de lidmaatschapstest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent?

Tips & tricks over jouw gezondheid in jouw mailbox

Meld je hieronder aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen. Ook ontvang je automatisch een mailtje zodra wij een nieuwe blogpost online zetten!