Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Slimmer door beweging

Niet alleen leren maakt slimmer. Ook door te lezen kun je je kennis vergroten en met puzzelen en geheugenspelletjes kun je je hersenen voortdurend trainen. Maar wist je dat je ook slimmer kunt worden door te bewegen? In deze blog vertelt Danny Kors, hoofdtrainer en voedingscoach van Happy Bodies, hoe dat werkt.

Intelligentie als multifactorieel concept

Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe slim we zijn. Een groot deel is genetisch bepaald. Wetenschappers hebben ontdekt dat er genen zijn die invloed hebben op onze cognitieve functies, zoals het vermogen om te leren en te onthouden. Ook de omgeving waarin we opgroeien speelt een belangrijke rol bij het bepalen van onze intelligentie. Denk aan de mate waarin we worden gestimuleerd en uitgedaagd, maar ook aan de voeding die we krijgen. Dan hebben we natuurlijk ook nog het onderwijs. Goede educatie helpt om ons kennisniveau te vergroten, nieuwe vaardigheden te leren en ons denkvermogen te vergroten. Tenslotte worden we slimmer door dat alles aan te vullen met ervaring. Heb je veel ervaring opgedaan in een bepaald (vak-)gebied, dan kun je beter en sneller complexe problemen oplossen in dat gebied.

Lichaamsbeweging voor slimmere hersenen

Wat maar weinig mensen weten, is dat ook lichaamsbeweging goed is voor het functioneren van je hersenen. Zo lezen we op de site van de Hersenstichting dat lichaamsbeweging kan bijdragen aan een verbeterd geheugen, betere slaap en een vermindering van stress. Voldoende beweging zorgt voor een goede bloedcirculatie in de hersenen, waardoor de hersenen voldoende zuurstof krijgen. Hierdoor kunnen nieuwe hersencellen worden gevormd en verbindingen tussen zenuwcellen sterker worden. Ook verbetert de communicatie tussen de hersencellen. Beweging verkleint ook nog eens het risico op verschillende hersenaandoeningen, zoals dementie, depressie en Parkinson. Natuurlijk is lichaamsbeweging ook belangrijk voor je fysieke conditie en algemene gezondheid. Een win-winsituatie dus eigenlijk.

Hoeveel bewegen?

Hoeveel lichaamsbeweging nu precies goed voor je is, hangt af van veel factoren. De Gezondheidsraad heeft bewegingsrichtlijnen opgesteld. Als volwassene is het goed om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Door elk dag een half uurtje te wandelen, waarbij je een licht verhoogde ademhaling krijgt, kom je daar al aan. Maar vergeet ook dagelijkse activiteiten, zoals traplopen, stofzuigen en tuinieren niet. Daarnaast is het aan te raden minstens twee keer per week spier- en botversterkende oefeningen doen. Niet alleen goed voor je hersenen, maar ook essentieel om verlies van spiermassa voor te zijn of om de verloren spiermassa en -kracht terug te winnen, zo vertelden we al in onze vorige blog .

Beweeg jij genoeg?

Hou jij je hersenen soepel? Je kunt het hier checken. Wat de uitslag ook is, onthou: Bewegen is goed, meer bewegen is nog beter, en enige beweging is beter dan geen beweging!

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe je meer energie krijgt – en je hersenen soepel houdt – door twee keer 35 minuten te trainen per tien dagen, onder begeleiding van je eigen personal lifestylecoach? Ook als lichamelijke klachten hebt? Doe dan de lidmaatschaptest en meld je aan voor een gratis persoonlijk kennismakingsgesprek en rondleiding door de club. Wedden dat je meteen verkocht bent?

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een melding zodra wij een nieuwe blogpost online zetten. Daarnaast krijg je gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen.