Lees onze blogs!

Lees onze blogs!

Op deze pagina zijn al onze blogs te lezen! Tips, tricks en de blogs over jouw gezondheid voortaan automatisch in jouw mailbox ontvangen?
arrow-down

Afvallen zonder stabiele bloedsuikerspiegel niet mogelijk

 

Als afvallen een sport zou zijn geweest dan zou het Nederlands meest populaire sport zijn. Helaas is voor de meeste mensen, zo niet iedereen, afvallen een noodzakelijk kwaad. Soms is het puur esthetisch, maar meestal is het ook echt nodig voor de gezondheid. Waar iedereen afvallen associeert met voeding en bewegen, weet bijna niemand dat een stabiele bloedsuikerspiegel het geheim is voor een gezond gewicht. Nieuwsgierig hoe dat zit? Lees verder

In dit artikel

  • Wat is je bloedsuikerspiegel
  • Risico’s hoge of lage bloedsuikerspiegel
  • Afvallen met onstabiele bloedsuikerspiegel
  • Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Wat is je bloedsuikerspiegel?

Je bloedsuikerspiegel is een graadmeter voor de hoeveelheid suiker in je bloed. Nu denk je vast, he bah, suiker in mijn bloed? Maar zo werkt het niet. Je lichaam heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. Voor alle taken die je doet, wordt energie verbrand. Ook de onbewuste taken zoals ademhalingspijsvertering en je hartslag.

Je lichaam haalt deze energie uit meerdere bronnen, maar de meest bekende zijn:

  1. Glycogeen voorraad (snelle energie, opgeslagen in je spieren)
  2. Vetvoorraad

Om de energievoorraad op peil te houden dienen we voldoende te eten. Nu is dat in onze huidige maatschappij niet het grootste probleem. Een grotere uitdaging is het juiste voedsel binnen krijgen, maar daarover zometeen meer.

Brandstof voor je lichaam

Voeding is natuurlijk onze brandstof. Maar onze voeding bestaat uit verschillende soort macro -en micronutriënten. Vandaag beperken we ons tot de macronutrienten, en meer specifiek tot de koolhydraten. Koolhydraten zijn heel belangrijk voor ons lichaam, zij leveren de essentiële suikers.

Dat werkt zo:

  1. Wanneer je eet worden de koolhydraten door je lichaam omgezet in glucose.
  2. Glucose is een vorm van suiker die je cellen voorziet van energie
  3. Je bloed vervoert de glucose door het lichaam
  4. Heb je teveel Glucose in je lichaam, dan maakt je alvleesklier insuline aan.
  5. Deze insuline bindt zich aan de glucose en zorgt dat het sneller wordt afgevoerd.

Risico’s hoge of lage bloedsuikerspiegel

Hoge Bloedsuikerspiegel

Een hoge bloedsuikerspiegel betekent dat er teveel glucose in je bloed zit. Een ideale waarde is tussen de 4 en 7 mmol/liter. Boven 7 mmol/liter spreken we van een hoge bloedsuikerspiegel, of in medische termen hyperglycemie (hyper).

In onze consumptiemaatschappij is een hoge bloedsuikerspiegel een veel voorkomend probleem. Dit komt omdat we heel veel bewerkte voedingsmiddelen eten. Deze zijn voornamelijk opgebouwd uit koolhydraten. Nu zijn koolhydraten heel belangrijk voor je, maar we eten er (onbewust) zoveel van, dat we continue hoge aantallen glucose in ons bloed zitten.

Risicovolle producten:

  • wit brood, witte pasta, witte rijst
  • aardappelen
  • suikers in snoep, koek en gebak
  • snacks, tussendoortjes en,
  • kant-en-klare maaltijden.

Ons lichaam is daarom veel tijd kwijt om die glucose af te voeren. Je lichaam gebruikt hiervoor insuline. Insuline wordt aangemaakt door je alvleesklier.

Hier treden twee mogelijke risico’s op:

  1. Je lichaam is niet meer gevoelig voor de insuline
  2. Je alvleesklier maakt niet meer voldoende insuline aan.

Het gevaar is dat je lichaam niet meer in staat is om dit suiker goed af te voeren en er zo continue sprake is van een hoge bloedsuikerspiegel. Op dat moment loop je risico Diabetes 2 te ontwikkelen.

Lage Bloedsuikerspiegel 

Een lage bloedsuikerspiegel betekent dat er teveel insuline in het bloed zit. Insuline voert glucose (suiker) af, als de insuline te hard werkt, dan ontwikkel je dus een lage bloedsuikerspiegel. Dit wordt ook wel een hypoglycemie (hypo) genoemd

Teveel insuline in je bloed ontstaat op de volgende manier:

  1. Diabetespatiënten die teveel insuline inspuiten
  2. Door het eten van veel bewerkte en geraffineerde producten

In het laatste geval reageert je lichaam eigenlijk te laat en te hard. Onze bloedsuikerspiegel stijgt eerst harder dan ons lichaam zich realiseert.

De vertraagde reactie van de alvleesklier zorgt dan voor een overschot aan insuline. Daardoor daalt je bloedsuikerspiegel zo hard.

Je herkent een lage bloedsuikerspiegel aan:

  • Futloos gevoel na de maaltijd (After Dinner Dip)
  • Hongergevoel na de maaltijd (Eetbuien)
  • Irritatie bij een uitgestelde maaltijd.

Afvallen met onstabiele bloedsuikerspiegel

Afvallen met een verstoorde of niet stabiele bloedsuikerspiegel is heel lastig. Hier zijn meerdere oorzaken voor. We starten met waar we in het vorige hoofdstuk geeindigd zijn, de after dinner dip en eetbuien.

Vicieuze cirkel

De bekende after dinner dip, of het hongergevoel na een maaltijd, zorgt ervoor dat je extra risico loopt om weer (en meestal slecht) te gaan eten. Teveel suiker leidt immers tot een hoge bloedsuikerspiegel, wat weer leidt tot een overmaat aan insuline met een lage bloedsuikerspiegel als eindresultaat.

Om dat futloze gevoel om te zetten in een energiek gevoel grijp je naar snelle energie. Deze snelle energie zit vaak vol calorieen en daardoor ga je niet afvallen.

Suiker in plaats van vet verbranden

Zolang je lichaam voldoende suikers in het lichaam heeft, ziet het lichaam geen reden om over te stappen op het verbranden van vet. Zoals we in het begin vertelden, zijn er meerdere energiesystemen en voorraden in ons lichaam.

Voor snelle energie (een sprintje, even de trap op lopen, opstaan uit je stoel) gebruikt je lichaam de glycogeen voorraad. Dit is de voorraad aan glucose. Pas wanneer dit op is, schakelt ze over op een andere voorraad.

Teveel suiker wordt vet

Insuline zorgt ervoor dat je het overschot aan glucose uit je bloed wordt vervoert naar je lichaamscellen. In beginsel is het idee dat ze dit naar je spieren vervoeren zodat het kan worden opgeslagen als snelle energie (glycogeenvoorraad). Deze zit echter snel vol.

Als  gevolg daarvan wordt het overschot aan glucose opgenomen in je vetcellen. En dat is nou net wat we niet willen, toch?

Tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel

Een stabiele bloedsuikerspiegel geeft je gedurende de dag een energiek gevoel, zorgt voor hogere mate van gecontroleerd eten en heeft op de lange termijn grote gezondheidsvoordelen.

Hieronder enkele tips om dit te bevorderen:

  • sporten en beweging is het beste medicijn tegen chronische ziektes en hoge bloedsuikerspiegel => 1 x per 5 dagen en slechts 35 minuten per keer is al voldoende
  • Probeer voldoende gezonde vetten toe te voegen aan je maaltijd.
  • Probeer veel vezels te eten, die werken in je darmen als een soort kussen tegen je darmwand waardoor de suikers niet in 1 keer binnenkomen. Vezels haal je bijvoorbeeld uit groenten.
  • Eet een half uur voordat je een flink bord spaghetti of boterhammen eet alvast wat groenten.
  • Of, minder lekker, een halfuurtje voor je maaltijd een glas water nemen met tien procent azijn
  • Ga wandelen na het eten, al is het maar een klein rondje. Beweging vraagt energie en helpt zo om de overtallig aanwezige suikers te gebruiken.

Wil je nog meer leren over dit onderwerp en hoe je uit kan vinden hoe je je bloedsuikerspiegel onder controle krijgt, luister dan naar deze podcast van twee van onze trainers!

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang een melding zodra wij een nieuwe blogpost online zetten. Daarnaast krijg je gratis handige tips & tricks om jouw gezondheidsdoelen te behalen.